Çekirdek Tipi: Typica
Tadım Notları: Karışık Meyvemsi, Sütlü Çikolata, Tatlı Limon,
Aroma (Koku): Çiçeksi, Tatlı
Gövde: Yüksek, Dolgun
Yetiştiği İrtifa: 1700m - 2200m
Hasat Dönemi: Ekim - Aralık
İşleme süreci: Yıkanmış, Güneşte Kurutulmuş
Asidite: Orta, Yumuşak ve Sitrik
İçim: Tatları gölgeleyen bir başlangıç, yudum ağız içinde yayıldıkça belirginliği artan meyve ve çikolata tadı, bir kaç yudum sonrasında kendini belli etmeye başlayan tatlı limonsuluk, pürüzsüz finish ve kalıcı, yumuşak damak tadı.
Etiyopya Yirgacheffe bölgesinde yetiştirilen kahveler dünyada kahve severlerin kalplerinde ayrı bir yere koyduğu, her 3-4 farklı bölge/tip denedikten sonra dayanamayıp tekrar içmek istediği bir kahve.
Yirgacheffe yıkanmış bir kahve. Etiyopya’da kahve yıkama istasyonlarının sayısı çok fazla değil. Üretimin büyük bir kısmı kuru işleme ile yapılıyor. Kahve kirazı kurutulduktan sonra çekirdeklerinden ayrılıyor bu yöntemle işlenen kahveler üstünde az da olsa meyve kalıntıları barındırıyor. "Honey” diye adlandırılan bu kalıntılar kahvedeki meyvemsi tatları artırıyor. Yıkama ile işlendiğinde ise meyve tamamen çekirdekten ayrıldığı için geriye salt çekirdek lezzeti kalıyor.
Yıkama istasyonu kurmak Etiyopya ekonomisi için çok maliyetli bir yatırım. Ama maliyetten önce yıkama yapabilmek için suya ihtiyaç var ve Etiyopya’dan bahsediyoruz. Kuraklığın su kıtlığının en fazla olduğu, bu bilgilerle kafamıza kazınan ülkelerden biri. Kahveler boyut tutarlılığı, kalite, barındırdığı defect oranı ve varyeteye göre çeşitli değerlendirmelerden geçirilip 1-9 arası sınıflandırılıyor. Yıkama yöntemiyle işleme için de daha değerli olan Grade 1 ve 2 kahveler tercih ediliyor. Yirgacheffe bölgesi çoğunlukla Gr2 ve üstü kahveler üreten bir bölge ve ürünlerin büyük kısmı yıkama yolu ile işleniyor.