Bıçakları Tanıyalım

Mutfaktaki en önemli yardımcınız bıçaklar ve kulanım alanları hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Enplus bıçak çeşitliliğiyle en kaliteli seçimler için en ideal adrestir.

Bıçakların doğru kullanımı için ihtiyacınız olan en önemli şey bıçakların kullanım alanlarını daha iyi tanımaktır.

Bıçaklar ve Kullanım Alanları

Profesyonel aşçılar için de evde ailesi için yemek yapan her bireyin de, her daim mutfağın baş köşesinde bulunması gereken en önemli araçlardan biri bıçaklardır. Temelde doğrama ve dilimleme gibi aynı amaca hizmet etseler de mutfakta her bıçağın kendine ait bir kullanım alanı vardır.  Kullanım alanlarına göre birçok farklı türe ayrılan bıçaklardan en kullanışlı olanı tercih etmek için bıçak çeşitlerini de iyi tanımamız gerekmektedir. İlk aldığımız zamanki keskinlik ve sağlamlıklarını korumaları için mutfağımızdaki her bıçağın düzenli bakımının doğru yapılması şarttır.

Bıçaklarımız neden körelir sorusunu yanıtlamakla başlayabiliriz. Bıçakların körelmesinin aslında öncelikli sebebi kestikleri ürünler değil mutfaklarda kullandığımız kesme tahtalarıdır. Bunun yanı sıra bıçakları körelten diğer nedenler bulaşık makinesinde yıkama, çekmeceye atma ya da konserve açmada kullanmak gibi kullanım hatalarıdır.

Mutfakta ürünleri keserken bıçak kesme tahtalarıyla her temas ettiğinde keskin uç kısmı veya keskin kenarı biraz deforme olur. Bu durum bir bıçak bileme aparatı yardımıyla birkaç basit hamleyle keskinleştirilebilir. Ancak uzun süre bilenmeden kullanılan bıçakların keskin kısımları farklı çıkıntılara sahip olabilir. Bu durumda bıçağın eski keskin haline dönmesi için bileme taşı, masat veya profesyonel bıçak bileme makinesi kullanmak gerekir. Bıçak çeşitlerini, bunların hangi amaçlarla kullanıldıklarını ve hangi bıçak nasıl bileyici ile bilenmelidir daha yakından incelemeye başlayalım.

Tırtıklı Bıçaklar

Genel olarak ekmek bıçağı olarak bilinen tırtıklı bıçaklar aslında sadece ekmek kesmek için değil peynir dilimlemek, pasta kesmek gibi birçok iş için de her daim elimizin altında bulunuyorlar. Özellikle Türk mutfağında yemeklerin yanına çeşitli ekmekler eşlik ettiğinden tırtıklı ekmek bıçakları her mutfakta bulunur. Üstelik keskinliklerini de çok uzun süre kaybetmeyen bıçak çeşidi de tırtıklı bıçaklardır. Türk mutfağı kültürü ile buluşan bütün evlerde en çok kullanılan ekmek bıçağı körelirse, ekmek bıçağını bilemek için neler yapabileceğinizi ve ekmek bileyicilerin püf noktalarından da bahsedeceğiz.

Bıçaklar tahtaya her temas ettiğinde keskin kenarı biraz kıvrılırken keskinliği azalmaktadır.  Ancak tırtıklı bıçaklar kullanılırken yapısından dolayı tahtaya tam temas etmediklerinden diğer bıçaklara göre daha uzun bir süre boyunca keskinliğini kaybetmeden kullanılabilirler. Ancak tırtıklı bıçağınız da bir noktada keskinliğini kaybedebilir. Bunu, ekmek keserken çok fazla kırıntı çıkmasından anlayabilirsiniz. O durumda yapabileceğiniz birkaç ip ucu verelim. Eğer bıçağınız Enplus markalarından biri değilse, o zaman keskinliğini kaybettiğinde ömrünü de yitirmiş demektir. Bu tür bıçakları bilemekle uğraşmak yerine yenilemenizi tavsiye ederiz. Bu noktada dilerseniz yine basit bir ekmek bıçağı alabilir ya da daha uzun ömürlü bir ürün satın alıp gerektiğinde bileyerek yıllarca bıçağınızdan faydalanabilirsiniz.

Soyma Bıçakları

Kolay soymak için en pratik yardımcınız olacak türden bir bıçak olan soyma bıçağı, adından da anlaşılabileceği gibi meyve ve sebze soyma ya da doğrama amacıyla geliştirilmiş bir bıçak türleridir. Patates soyma bıçağı, kabak soyma bıçağı, bamya soyma bıçağı, kabak soyma bıçağı gibi geliştirilen ve çeşitlilikleriyle yeni gurme tariflerini denemek için en önemli yardımcılarımız olacak.

Sofra Bıçakları

Sofrada çatal bıçak düzeni sofra adabı için çok önemlidir. Yemek masalarında 3 adet bıçak bulunmalıdır. Bu bıçaklar ana yemek bıçağı, soğuk yemek bıçağı ve ara sıcak bıçağıdır. Sofra bıçakları sofraya dizilirken bıçağın keskin tarafı tabağa bakmalıdır. Bıçaklar içten dışa doğru sıralanmalıdır. Sofra bıçakları pişmiş yemek için tasarlanmış az keskinliktedir.

Peynir Bıçakları

Peynir bıçağı son zamanlarda mutfaklarımıza girmeye başladı. İthal peynirler ve çokça çeşit bulunan Türk mutfağında ihtiyacımız olan bir materyaldir. Çeşitleri ve yapısı sebebiyle peynir doğramak zahmetli bir iştir. Fakat Enplus Peynir Bıçakları yapısı gereği peynirlerin bıçağa yapışmaması için delikli ve desenli bir biçimde tasarlanır ve bu şekliyle kullanım kolaylığı sağlar.

Şef Bıçakları

Şeflerin olmazsa olmazı mutfaklarının en önemli karakteri şef bıçağıdır. Markaların şeflere uygun olan tasarımına ya da şekline göre genişliği değişir. Şef bıçağı boyutları genellikle 22 cm ila 35 cm arasında değişmektedir. Her şefin kendine ait, kendi elinin konforuna uygun, belirli boyutlara sahip olan şef bıçağı mutlaka bulunur. Şefler spesyallerini yaparken kullandıkları bu bıçaklar, çok amaçlı bıçaklar gibi her amaca uygunluk gösterir, bu yüzden bu bıçakların yapısı birçok doğrama kesme işlemine uygun olarak kavisli bir şekilde tasarlanır. Evlerimize son dönemlerde giren şef bıçağı çok fonksiyonlu kullanımı açısından en çok tercih edilen bıçak tasarımı şef bıçaklarıdır. Aşırı kullanımından dolayı mutfağın en çok bilenmesi gereken bıçağı haline gelmiştir. Bakımına dikkat edildiğinde uzun süre kullanıma uygundur.

Biftek Bıçakları

Et kesmek için kullanılan bu bıçaklar son derece keskin olarak tasarlanıp eti kesmek için farklı ergonomik bir tasarıma sahiptir. Et bıçaklarının baş yardımcısı olarak da gösterebileceğimiz bir bıçak da sıyırma bıçağıdır. Et ve sıyırma bıçağının da üçlemesi olarak ise ayırma bıçağı. Bu 3 tip bıçak ile eti kemiğinden, bütününden ve derisinden kolaylıkla ayırabilirsiniz.

Bıçak Kullanımında Yardımcı Araçlar

Bıçağınızın daha uzun ömürlü olması için bıçak bileyiciler, farklı boyutlarda tasarlanmış mutfaktaki kesim ve dilimleme işlemleri için kesme tahtaları, keskin bıçaklarınızı rahatça taşıyabileceğiniz ve muhafaza edebileceğiniz bıçak çantalarıdır.

Bıçak Bileyiciler

Bıçakların kullanımı sırasında tahta ile her defasında keskinliğinin azaldığını artık biliyoruz. Bu yüzden bıçak bileyicilerin de bütün mutfak ve gastronomi merkezlerinde bulunması gereken en önemli araç olduğunu söyleyebiliriz.

Kesme Tahtaları

Bıçakların kullanımı için en gerekli olan yardımcı araç kesme tahtalarıdır. Farklı şekillere kullanılacak bıçağa uygun boyutlarda veya her bıçak için uyumlu kalınlıklarda ahşaptan tasarlanmaktadırlar.

Bıçak Çantaları

Son yıllarda yemek yapan herkesin kendi mutfak algısı ve pişirme becerisini ortaya koyduğu bıçak setleri kendine özel olduğundan bıçak çantaları şeflerin en önemli ikinci yardımcı aracıdır. Dilediğiniz adet ve boyuta uygun çantaları farklı tasarımlarıyla tercih edebilirsiniz.

Çerez Kullanımı