Chermoula Sos Nasıl Yapılır?

Chermoula Sos Nasıl Yapılır?

Chermoula sos, Kuzey Afrika ülkelerinin geleneksel tariflerinden biridir. Özellikle Fas mutfağında sıklıkla kullanılan Chermoula sos, kırmızı ve beyaz etlere ya da sebzelere aromatik bir tat verir. İşte Chermoula sos tarifi:

Chermoula Sos Malzemeleri

  • 2 demet/2 su bardağı kişniş yaprağı
  • 1 demet/1 su bardağı maydanoz
  • 3-4 diş sarımsak
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı öğütülmüş kimyon tohumu
  • ½ çay kaşığı kişniş tohumu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı taze sıkılmış limon suyu

Chermoula Sos Yapılışı

  1. Bir demet maydanoz ve iki demet kişniş yapraklarını güzelce yıkayın. Ardından bir kesme tahtasında ince ince doğrayın ya da sebze doğrayıcısı kullanın. Doğradığınız malzemelerle 1 su bardağı dolusu kişniş ve maydanoz elde edin.
  2. 3-4 diş sarımsağı ve tuzu bir havana alın ve sarımsakları tuzla birlikte püre haline getirin.
  3. Dövülmüş sarımsakların üzerine doğradığınız kişniş ve maydanoz yapraklarından azar azar ekleyin ve havanda nazikçe döverek püre kıvamı elde edin.
  4. Havandaki malzemeler püre haline geldikten sonra yarım su bardağı zeytinyağını ve taze olarak sıktığınız limon suyunu üzerine ekleyin. Baharatlarınızı da ekleyip karıştırın. Damak tadınıza göre zeytinyağı ve tuzu ekleyebilirsiniz.
  5. Chermoula sosunuz hazır. Izgara balık, sebze ya da tavukla birlikte servis edebilirsiniz.

Chermoula Sos Hangi Yemeklerle İyi Gider?

Chermoula sosun kullanımı oldukça çeşitlidir. İşte en iyi eşlik ettiği yemekler:

  • Izgara balıklar (sardalya, levrek, somon), karides ve kalamar.
  • Tavuk ve kuzu eti ile kullanıldığında, etin yumuşamasını sağlar ve baharatlarla zengin bir tat verir.
  • Izgara sebzeler (kabak, patlıcan, havuç, karnabahar) için mükemmel bir dokunuş sağlar.
  • Fas usulü kuskus veya sade pilavın üzerine gezdirildiğinde gurme bir lezzet elde edilir.
  • Tost ekmeği veya kızarmış baget üzerine sürülerek tapas tarzı sunumlar yapılabilir.

Chermoula Sosun Saklama Koşulları

Chermoula sos taze otlar içerdiğinden dolayı raf ömrü sınırlıdır. Ancak doğru şekilde saklandığında bu süre uzatılabilir.

Ne Kadar Süre Taze Kalır?

Buzdolabında hava almayan cam bir kavanozda saklandığında 4-5 gün tazeliğini korur. Zeytinyağı, sosun bozulmasını geciktirir, ancak içindeki taze otlar ve limon suyu zamanla aromasını kaybetmeye başlayabilir.

Dondurularak Saklanabilir mi?

Evet, Chermoula sos dondurularak saklanabilir. Küçük porsiyonlar halinde buzluk kaplarına ya da buz kalıplarına koyarak dondurabilirsiniz. Bu yöntemle 2-3 aya kadar bozulmadan kalabilir. Kullanacağınız zaman buzdolabında çözülmesini bekleyip tekrar karıştırarak kullanabilirsiniz.

Etiketler: Chermoula Sos
Ocak 06, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR