Şarap Nasıl Saklanmalıdır?

Şarap Nasıl Saklanmalıdır?

"Yıllandırmak" Ne Demek?

Şarabın olgunlaşması: Bir şarabın, onu zirveye çıkaracak gelişme (ya da yaşlanma) aşamasına karşılık gelen döneme “yıllandırmak” denir. Şarabın olgunlaşması ya da fermantasyon sürecinin gerçekleşmesi için üzüm türüne göre hava temasından, sesten, ışıktan ve titreşimden korunarak bekletilmesi işlemidir. Şarap yıllandıkça güzelleşir deyimi de buradan gelmektedir. Şarap yıllandıkça olgunlaşır ve ideal tadına ulaşır. Bu işlemler farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. Meşe fıçılarda daha aromatik tatlar alması için yıllandırabilir, üreme yoluyla yaşlandırabilir ya da şişeleme yöntemleriyle şaraplar olgunlaştırılabilmektedir. Lezzetli bir şarap tatmak için yıllandırma süreleri, şarapta kullanılan meyvenin türü, bekleme süresi, kırmızı şarabın renginin koyu olmaması önemli faktörleri gözetebilirsiniz.

Şarap Şişesi Hangi Pozisyonda Durmalı?

Şarap şişeleri mantarlı ya da metal kapaklı olarak üretilebilmektedir. Eğer mantar kapaklı bir şarabınız varsa yatık pozisyonda durması önemlidir. Şarabın yıllanma süreci içerisinde hava temasından uzak tutulması gerekir. Yatık pozisyonda duran şişede mantar kapak sıvı ile temas ederek şişecektir böylelikle şişe içerisine oksijen girmesini engelleyerek şarabınızın bozulmasını engeller. Mantar kapaklı şişeyi dik pozisyonda tutarsanız bir süre sonra mantar tıpa kurumaya başlayacak ve şarabın hava ile temas etmesine neden olacaktır. Çevirerek açabileceğiniz metal kapaklı şarapları dik pozisyonda tutabilirsiniz. Şişe ağzına tam olarak oturan metal kapaklar içeriye hava girmesini önleyecek şekilde tasarlandıkları için şarabınızı açtıktan sonra bile muhafaza edebilirsiniz.

Şarap Hangi Ortamda Saklanmalı?

Şaraplar ışıktan, nemden, sesten ve titreşimlerden izole edilmiş ortamlarda muhafaza edilmelidir. Bu nedenle yüzyıllardır şarap mahzenleri kullanılmıştır. Şarabın iyi yaşlanması için, şarabın bir mahzende veya 11 ila 14 derece arasında sabit bir ortam sıcaklığına sahip bir odada saklanması gerekir. Şişeler yere serilmeli ve ışıktan korunmalıdır. Oda, maksimum %50 ile %75 arasında bir nem seviyesine sahip olmalıdır. Dış koku ve titreşimlerden korunmalıdır.

Şarap Dolabı

Şişelerin iyi yaşlanması için ideal olan sabit bir sıcaklık sunar. Farklı kapasitelerde (ortalama 8 ile 400 şişe) şarap dolapları bulunmaktadır. Şarap dolapları şişeleri uygun sıcaklıkta tutarken UV ışınları sayesinde şarabın olgunlaşma sürecini koruma altına alır. Işık ve nem dengesini koruyarak bir mahzene ihtiyaç duymadan evinizin rahatlığında şaraplarınızı muhafaza edebilirsiniz.

Etiketler: Şarap Nasıl Saklanmalı
Ocak 06, 2022
Listeye dön
Çerez Kullanımı