Vakum ile Uzun süre Yiyeceklerinizi Saklama

Vakum ile Uzun süre Yiyeceklerinizi Saklama

Vakum Yöntemiyle Yemek ve İçeceklerinizi Uzun Süreli Saklama

İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüz teknolojisine kadar geçen yüzlerce yıllık deneme yanılma süreci bize, saklanan gıdaların tazeliğini, kalitesini ve hijyenini korumak için öncelik vermeniz gereken en güvenli gıda muhafaza yöntemlerini öğretti. İyi haber şu ki: Günümüz koşullarında doğru materyallerle bunu herhangi bir ortamda kolayca yapabilirsiniz.

Gıda muhafazası söz konusu olduğunda uzun süreli koruma yöntemleri arasında seçim yapmakta zorlanıyoruz. Evde veya gıda ürünlerinin bulunduğu işletmenizde kullanılan gıdaların ömrünü uzatmak için soğutma, dondurma, konserve, şekerleme, tuzlama ve hatta vakumlu paketleme gibi pek çok muhafaza yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bilinen bu yöntemleri en sağlıklı hale getirmek ve seçenekleri genişletmek için gıda uzmanları sürekli olarak yeni muhafaza yöntemleri üzerine araştırmalar yapmaktadırlar.

Gıda muhafaza yöntemleri, basit soğutma işleminden konserve gibi daha karmaşık prosedürlere kadar uzanır. Birçoğu, evde bir şeyler karıştırmanıza veya yiyecekleri çeşitli ambalaj biçimlerinde satmanıza yardımcı olan yaratıcı seçeneklerdir. Diğerleri, envanterinizi ticari bir mutfakta çok daha uzun süre tutmanıza yardımcı olur, bu da israfı azaltmanız ve kârı artırmanız anlamına gelir.

Gıda muhafazası, ister evde kullanmayı, ister ticari bir mutfakta hazırlamayı veya doğrudan tüketicilere satmak amacıyla gıdaları, güvenli, uzun süreli depolama ve hazırlamak için kullandığınız süreçleri ifade eder. Koruma yöntemleri, bakteri üremesini ve diğer bozulma türlerini engellemeye yardımcı olur, bu da gıdanın gelecekte güvenli ve tatmin edici olduğu anlamına gelir. Gıdaları saklama yöntemi olarak son dönemlerde vakumlayarak saklama yöntemleri sıklıkla kullanılmaktadır. Peki vakumlama yöntemleri nelerdir? En kolay nasıl vakumlayarak saklarım diye düşünüyorsanız vakumlu kaplar ya da vakumlama cihazlarına merak edilen sorularla bir göz atalım:

Vakumlu Saklama Kabı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Vakumlu saklama kabı, kapak kısmında yer alan lastikler ve kapak üzerinde yer alan delikleri sayesinde yiyeceklerin hava ile temas etmesinin önüne geçerek gıda ömrünün uzamasını sağlar. Hava ile teması ortadan kaldıran vakumlu saklama kapları gıdalarınızın küflenme ve böceklenme olmadan kuru ortamda muhafazaedilmesine olanaksağlar. Vakum kapaklı saklama kaplarıyla yalnızca kuru gıdalarınızı değil artan yemeklerinizi de birkaç gün sonraki öğünleriniz için taze tutabilirsiniz. Yaş sebze ve meyvelerinizi çürüme olmadan daha uzun süre korumanıza imkân verir. Sıkıca kapanabilen vakumlu kapak yapısı sayesinde içerisine koyacağınız sıvılarda aklınız kalmasın. Asla sızdırma yapmayacaktır.

Vakumlu saklama kaplarını kullanmak da gıdalarınızı korumak kadar kolaydır. Kabınızın kapağını açın ve içerisine saklamak istediğiniz gıdalarınızı ve yiyeceklerinizi doldurun. Buradan sonra yapmanız gereken tek şey kapağı kapatarak kap içerisindeki havayı almanız ve kapağı açmak istediğiniz ilk günkü tazeliğini koruyan gıdalarınızın tadına çıkarmaktır.

Vakum Makinesi

Gıdalarımızı vakumlayarak saklamanın önemini artık biliyoruz. Vakumladığımız her şey neredeyse ilk günkü tazeliğini korumaya devam ediyor.  Ancak tazeliği korumanın en basit yolu doğru vakumlamaktan geçiyor. Ev kullanımında, işletme mutfağı kullanımında oldukça pratik ve taşınabilir olan vakum makinesi, doğru vakumlama işlemini yapabilmeniz için gereklidir. Vakumlama tüm havayı ortadan kaldırmak anlamına geldiği için bu işlem esnasında kullanacağınız vakum poşetlerindeki tüm havayı almanız işlemin püf noktasıdır. Bunun için geliştirilen vakum makinesine ile birliktevakum poşetiniyerleştirmeniz ve tüm havayı poşetten almanız daha pratik hale gelecektir.

Vakumlama Poşeti

Plastik yapıya sahip olan vakumlama poşetleri, çok katmanlı malzemelerden yapılmaktadır. Çok katmanlı yapısı sayesinde yırtılmalara karşı diğer poşetlere kıyasla oldukça sağlam ve dayanıklıdır. Vakumlama poşetlerinin içerisine kemikten sıvıya kadar her türlü ürünü koyabilirsiniz. Sızdırmazlık ve sağlamlık özellikleri sayesinde dondurucuda kullanabilir ya da 8 saat boyunca 100 derece suda kaynatabilirsiniz. Üstelik dondurucudan çıkarttığınız vakumlama poşetini mikrodalga fırınınızda kullanabilirsiniz.

Vakum Pompası

Yiyeceklerinizi vakumlama yöntemiyle uzun süre saklayabilirsiniz. Vakumlama işlemleriniz için kullanacağınız vakumlu saklama kapları ya da vakumlama poşetlerinizi saniyeler içinde vakum pompasıyla hava temasından kurtarabilirsiniz. Vakum pompasını saklama kabınızın üst bölmesine, vakumlu poşetinize getirerek tek bir tuşla saniyeler içinde yiyeceklerinizi hijyenik bir şekilde ilk günkü tazeliğiyle lezzetinden ödün vermeden bir sonraki öğününüze kadar koruyabilirsiniz.  Vakumlama yöntemi sayesinde mevsiminde paketlediğiniz gıdaları mevsimi olmasa da canınızın istediği her an ulaşabilme şansınız olur. 

Vakumlu Saklama Kapları

Mutfaktaki gizli kahramanlarınız olan vakumlu saklama kapları ergonomik ve şık yapılarıyla her geçen gün daha çok ihtiyacınızı karşılıyor. Kâse formundan, silindir kavanoz formuna kadar ihtiyacınız olan her ebatta vakumlu saklama kabına ulaşabilirsiniz. Vakumlu saklama kapları cam, seramik, mika ya da çelik malzemelerden üretilebiliyor. Kapak kenarlarında yer alan mühürleyici silikon bantlar, kapak üzerinde bulunan havalandırma ya da hava alma haznesi sayesinde kuru-yaş gıdalarınızı, artan yemeklerinizi, mevsiminde alıp uzun süre muhafaza edebileceğiniz her türlü yiyeceği her an ulaşılabilir hale getirirken mutfağınıza ve yemeklerinize zenginlik katarsınız.

Vakumlu Şarap Tıpası ve Özellikleri

Vakumlama araç gereçlerinden bir başkası ise içeceklerinizi uzun süre korumanıza yarayan vakumlu şarap tıpasıdır. Şarap şişesinden mantarı çıkarırken çoğu zaman zorluklar yaşayabilirsiniz. Ayrıca içeceğinizin içine mantar tortularının ve tadının karışması da hemen herkesin karşılaştığı bir sorundur. İçeceklerinizin tazeliğini ve asidik yapısını bozmadan vakumlu şarap tıpasının havayla teması engelleme özelliği sayesinde uzun süre tüketebilirsiniz.  Silikon yapı özelliğiyle açılan şaraplarınızın alkolünü, aromatik tadını ve asidik yapısını bozmadan muhafaza edebilirsiniz.  Vakumlu şarap tıpası içeceğinizin oksidasyon sürecini hava temasını keserek engeller. Sızdırmazlık özelliğiyle de şişenizi yatay bir şekilde konumlandırabilirsiniz.

Etiketler: VAKUM, vakum saklama, saklama kapları, vakumlu saklama ürünleri
Ocak 06, 2022
Listeye dön
Çerez Kullanımı